Relatietherapie

Weer verbinding ervaren

Wanneer relatietherapie?

Zijn jullie ontevreden over jullie relatie en komen jullie daar samen niet meer uit? Is jullie relatie wat ingedut of hebben jullie steeds hoogoplopende ruzies. Of is er juist sprake van ijzige stiltes tussen jullie? In alle gevallen kan relatietherapie helpen om (weer) verbinding met elkaar te gaan voelen, wat belangrijk is voor een goede relatie.

De negatieve patronen in een relatie kunnen werken als een vaststaand feit, alsof er geen verandering meer mogelijk lijkt. Het gedrag van de ander wordt direct negatief uitgelegd, als zijnde de waarheid. Zo ontstaat er een neerwaartse spiraal, die na verloop van tijd moeilijk te doorbreken is. Of er nu wel of niet veel ruzie is, het belangrijkste is dat jullie dit weer samen kunnen herstellen. Uit onderzoek is gebleken dat het kunnen herstellen en vergeven (na ruzie, teleurstelling, vreemdgaan, etc.) een kern is voor een succesvolle relatie. Er komt zo weer ruimte om liefde, respect en steun te ervaren.

Doel van de therapie.

Waar lopen jullie vast, dit gaan herkennen en het anders gaan doen, is waar relatietherapie over gaat. Dat komt neer op:
- elkaar beter leren begrijpen door te gaan delen wat jullie waarnemen en ervaren in contact met elkaar,
- jullie ruzies gaan begrijpen door te ontdekken waardoor jullie geraakt worden en elkaar in raken,
- je eigen aandeel helder krijgen en verantwoordelijkheid daarvoor nemen,
- leren hoe jullie ruzies kunnen herstellen,
- bij onoplosbare conflicten (=70%!) leren om erover te praten zonder ze op te willen lossen, zo mogelijk te onderhandelen en compromissen te sluiten.

Mijn werkwijze.
Ik begeleid jullie bij het inzicht krijgen in jullie patronen, zowel die binnen de relatie als bij jullie individueel, waardoor jullie goed contact gaan ervaren. Dat doe ik o.a. door:
- jullie manier van communiceren te observeren,
- te vertellen wat mij daarbij opvalt,
- 'tips en trucs' te geven om de communicatie te verbeteren,
- te benoemen wat ik ervaar in contact met ieder van jullie,
- jullie communicatie te gaan vertragen, dat is stapje voor stapje uitzoeken wat er bij jullie van binnen gebeurt (waarnemen, voelen, denken en reactie),
- te achterhalen welke invloed jullie omgeving, familie en geschiedenis hebben op jullie relatie,
- helpen woorden te geven aan wat jullie ervaren, om zo te vertalen wat er in jullie omgaat,
- erkenning te geven en te wijzen op ieders verantwoordelijkheid,
- jullie 'tijdelijke buffer' te zijn om te zorgen voor een sfeer waarin gewerkt kan worden,
- mijn aandacht over jullie te verdelen en onpartijdig te zijn.

Bij mijn begeleiding maak ik gebruik van EFT, Emotional Focused Therapy, een methode om meer verbonden te zijn en te herkennen wat er tussen jullie gebeurt. Dr Sue Johnson, de ontwikkelaar van deze methode, heeft een boek geschreven voor stellen: 'Houd me vast'. Hierin beschrijft zij 7 gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie. Dit boek is een aanrader, omdat het kan helpen bij jullie proces.

Samen verder of niet?

Hopelijk gaan jullie de verbinding met elkaar weer voelen en krijgt jullie relatie een nieuwe impuls. Jullie kunnen echter ook tot de conclusie komen dat een leven samen niet meer wenselijk is. Dan kan de therapie een bijdrage leveren aan een goede manier om uit elkaar te gaan. Waarbij er sprake is van wederzijds respect en jullie in staat zullen zijn in contact te blijven met elkaar. Dit is prettig bij het afhandelen van de praktische zaken en heel belangrijk wanneer jullie kinderen hebben, voor hun welzijn.

"Hou zoveel van jezelf dat je niet een ander nodig hebt om van jou te houden"
- Youtube: 'how to love yourself (MUST SEE)' 6:51 min